OORZAKEN

Welke oorzaken zijn er


Droge ogen klachten kunnen vele oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn hieronder beschreven.






Veroudering

Leeftijd speelt een grote rol. De traanproductie wordt minder bij het ouder worden. Droge ogen komen meer voor bij mensen boven de 50 jaar.
Geslacht

Droge ogen komt meer voor bij vrouwen. Een verminderde traanproductie komt voor bij hormonale veranderingen bij zwangerschap en bij de overgang.

Bepaalde medicijnen

Medicatie zoals antihistaminica, decongestiva (vaatvernauwende stof in neusspray), hormoonvervangende therapie, antidepressiva, anticonceptie en medicatie tegen hoge bloeddruk, acne en de ziekte van Parkinson hebben invloed op de productie van traanvocht.
Vitamine A-tekort

Vitamine A is een belangrijke voedingsstof voor de ogen. Een eetpatroon waarbij er een tekort ontstaat aan vitamine A, veroorzaakt onder andere een verminderde traanvochtproductie.
Systemische aandoeningen

Bijvoorbeeld bij schildklier problematiek. Doordat bij schildklieraandoeningen de hormoonspiegel uit balans is, wordt ook de productie van het traanvocht niet goed gereguleerd.
Diabetes

Diabetes heeft invloed op de zenuwen die het oog verzorgen. De zenuwen die de traanklier controleren kunnen worden aangetast. Hierdoor wordt er onvoldoende traanvocht geproduceerd
Auto-immuunziektes 

Zoals lupus, reumatoïde artritis, sclerodermie, het syndroom van Sjögren en sarcoidose

Er ontstaan bij deze ziekten ontstekingen in het lichaam waarbij ook de traanklier aangedaan kan raken. Hierdoor gaat de traanproductie achteruit.

 Verminderde gevoeligheid van het hoornvlies

Het dragen van contactlenzen of ooglaserchirurgie, kan de gevoeligheid van het hoornvlies aantasten. Hierdoor is er een verminderde prikkel om traanvocht te produceren. Deze verminderde productie van traanvocht is meestal tijdelijk van aard.

Omgevingsfactoren


Droge ogen kunnen optreden bij of verergeren door omgevingsfactoren. Er zijn veel omgevingsfactoren die invloed hebben op de traanlaag.

De traanlaag op het oog kan door de omgevingsfactoren zo dun worden, dat er klachten ontstaan zoals branden, pijn, steken, zanderig gevoel en wazig en wisselend zicht. Ook kunnen de ogen juist als reactie hierop heel excessief gaan tranen.

Indien u lenzen draagt, dan kan u de lenzen vaak niet lang inhouden. U gaat wazig zien en de lenzen gaan irriteren. Soms gaan de lenzen erg vast zitten of vallen ze juist uit uw oog.

De traanlaag is een beschermende en smerende vochtlaag op het oog, indien de traanlaag door omstandigheden te dun wordt, dan bent u gevoeliger voor ontstekingen aan de ogen en oogleden.

Wind, warme of koude lucht


Door wind verdampt de traanlaag sneller en krijgt u sneller last van droge ogen. Deze verdamping ontstaat ook bij het gebruik van een föhn, het aan hebben staan van de airco of ventilator in de auto, of airconditioning en ventilatoren op het werk.


Winter


In de winter is de lucht vaak droog, binnenshuis door de verwarming en buitenshuis door de kou. Dit zorgt voor een snellere verdamping van de traanlaag.


Zomer

Hogere temperaturen zorgt voor een verdamping van vocht, dus ook van uw traanlaag, daarom geven warme zomers meer droge ogen klachten

Pollen en grassen

Bij een hooikoorts allergie zal de omgeving en de tijd van het jaar erge invloed hebben op droge ogen klachten. Door de allergische reactie van de pollen in de lucht, raken de slijmvliezen van de ogen geïrriteerd en krijgt u droge ogen klachten

Visuele concentratie


Langdurig geconcentreerd kijken op een beeldscherm of naar iets anders, zorgt voor een lage knipperfrequentie. Hierdoor wordt de traanlaag onvoldoende ververst en geeft dit droge ogen klachten.


Huisstofmijtallergie


Als de plek waar je je bevindt stoffig is, of als het beddegoed misschien te lang geleden is verschoond, dan raken de slijmvliezen van de ogen geïrriteerd en


krijgt u droge ogen klachten. Bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden met een hoge luchtvochtigheid, spelen deze klachten in huis vaak meer op.


Droge lucht

Op sommige locaties is de lucht droger, zoals in een vliegtuig, ziekenhuis, op grote hoogtes of in de woestijn. Door de droge lucht, verdampt de traanlaag sneller.

Rook

Roken of een rokerige omgeving geeft ook droge ogen klachten. Denk aan feestjes, openhaard, kampvuur. De slijmvliezen van de ogen worden door de rook geprikkeld en raken geïrriteerd.

Blefaritis


Blefaritis is een algemene term voor een chronische ontsteking van de ooglidrand. Het is een veel voorkomende oorzaak van droge ogen. Symptomen zijn onder meer geïrriteerde, rode, jeukende of prikkende ogen en oogleden, evenals wisselend wazig zicht.

Anterieure blefaritis is een subtype van deze aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een overkolonisatie van micro-organismen langs de ooglidrand, vooral langs de wimpers en de wimperzakjes. Deze microscopisch kleine wezens geven gifstoffen af ​​die ontstekingen langs de oogleden veroorzaken.

Een organisme welke blefaritis kan veroorzaken, is Demodex: kleine mijten die op onze huid en haarzakjes leven. Demodex-mijten komen vaker voor op ons lichaam naarmate we ouder worden; ze zijn te vinden bij iedereen ouder dan 70! Demodex is bestand tegen conventionele behandelingen en vereist een meer specifieke aanpak, vaak met tea-tree-olie. Onderzoek van de wimpers onder de microscoop is vaak nodig om de mijten te visualiseren en de diagnose te stellen.

Voor de behandeling van blefaritis kunt u verder lezen bij behandelingen.
Lees verder

Meibomklier-dysfunctie


Meibomklierdysfunctie (MGD) is misschien wel een van de meest voorkomende oogproblemen waar u nog nooit van hebt gehoord. Deze vorm van ooglidrand ontsteking wordt ookwel posterieure blefaritis genoemd. 

Meibom verwijst naar een bepaald type klier in de oogleden. De klieren van Meibom zijn vernoemd naar Heinrich Meibom, de Duitse arts die ze voor het eerst beschreef en er in 1666 tekeningen van maakte.

Er zijn ongeveer 25 tot 40 klieren van Meibom in het bovenste ooglid en 20 tot 30 in het onderste ooglid. De functie van deze klieren is om beschermende oliën op het oogoppervlak af te scheiden. Deze oliën helpen voorkomen dat de tranen te snel verdampen.

Meibomklierdysfunctie is een verstopping van de klieren van Meibom, waardoor ze niet genoeg olie in de tranen afscheiden. Omdat de tranen op het oogoppervlak dan te snel verdampen, wordt MGD geassocieerd met het droge-ogensyndroom. Het houdt ook verband met een ooglidprobleem dat blefaritis wordt genoemd.

Voor de behandeling van Meibomklierdysfunctie kunt u verder lezen bij behandelingen.
Lees verder
Share by: